szabokazmer.hu


Go to content

Karcagi asztalos

BELEOLVASÓ

Karcagi úr, bár nem hallhatta a megjegyzést, mégis nyíltan követte tekintetével a betérő idősebb orvost, egészen az ajtóig, amikor az dolga végeztével ismételten kiment, majd odaszólt ifjú doktorához:
- Ez biztosan egy hentes, sose feküdnék a kése alá.
- Tessék? – kérdezett vissza Tavasz doktor, mert nem akart hinni a fülének.
- De maga egy jó doktor. Nekem hihet. Van szemem az ilyesmihez.
- Jól van, Karcagi úr – terelte másra a témát a doktor –, szóval 40-ben jobb oldali sérv. Aztán, mi volt a második műtét?
- 43-ban - javította ki a beteg.


- Igen, de mi volt a második?
- Mondom, hogy elszúrt a Várszegi adjunktus, így ugyanazt a sérvet 53 októberében, a Megyei Kórházban a Frölich főorvos operálta, pocsék módon.
- Khm...– lepődött meg ismét az öreg stílusán Tavasz doktor, de most már fennakadás nélkül folytatta a kikérdezést –, miért, mi történt?
- Mi-mi? Az hogy 67 januárjában, a Klinikán a Ferenci tanársegéd úr operálta a bal oldali lágyéksérvemet, a két balkezes.


Miközben visszaemlékezett minderre, az öreg mester egyáltalán nem indulatból beszélt, ellenkezőleg, huncut mosollyal fürkészte az ágya mellett álló doktor minden rezdülését. Ezt érezte is a fiatal Tavasz doktor, és csak tovább fokozódott zavara ebben a fura helyzetben, ahogy addigi kevésnek mondható betegei közül e mostani, amúgy igen rokonszenves bácsika, trágár szavakkal pocskondiázza az általa hallomásból ismert, helyi sebésztörténelem nagyjait, holmi pitiáner sérvekből kifolyólag. Hirtelenjében csak annyi jött ki a száján:
- Ki szabott még bele magába?
- 73-ban a Peró, ismét ősszel, novemberben, megint csak a Honvéd Kórházban, és újra a jobb oldali sérvemet, úgy ahogy mondja doktorom, el is szabott, a nyavalyás…
- Jól van, Karcagi úr – szólt közbe a sebész, hogy megpróbáljon kicsit rendet vágni ebben a felemás helyzetben – szóval, kétszer-kétszer operálták a jobb és bal oldali lágyéksérvét…
- Nem, doktorom! Háromszor a jobb oldalit, elsőnek a Várszegi szabott el, majd a Frölich, de nagyon, és harmadikként az a nyavalyás Peró. A Ferenci, a két balkezes, az, aki a bal oldalit operálta.
- Rendben Karcagi bácsi, nem ez a lényeg! – emelte fel kicsit a hangját a Tavasz doktor – hanem, holnap, ahogy már beszéltünk róla, megoperáljuk a bal oldali sérvét, jó?
- Maga operálja, nem?
- Igen. Miért?
- Csak azért, mer’ nem volt világos a beszéde.
- Miért, mit mondtam?
- Magával állapodtam meg, maga operáljon!
- Így lesz, Karcagi úr. Szóval, holnap szépen elaltatjuk, izé, elaltatják, és megoperál… om. Nem kell félni, ez a műtét nem rizikós, és…
- Tudom, hogy mit jelent egy sérvműtét. De azért vigyázzon és figyeljen oda! …
Back to content | Back to main menu